Sabtu, 16 Mei 2020

SOAL BAHASA BALI KELAS 7 SEMESTER GENAP DAN KUNCI JAWABAN

      SOAL BAHASA BALI KELAS 7 SEMESTER GENAP DAN KUNCI JAWABAN

PETUNJUK  KHUSUS.

A.    Saurin  pitaken ring sor puniki anruk  nyilang utawi ngitemin  sinalih tunggil a, b, c,   utawi  d  pesaur sane pinih patut.

B.     Saurin pitaken ring sor antuk nyurat jawaban sane patut , ring kertas jawaban sane  sampun kesediang!

SOAL

I Kepuh  Mati Baan Drowaka

Kacarita di tengah tegale linggah ada punyan kepuh gede tur tegeh. Punyan kayune ento madan I Kepuh. Dicarangne ada kedis goak  matinggah I Goak lantas matakon teken I Kepuh. "Ee. Kepuh,saking kaliwat kapiolasan icange nepukin cai. Goban caine layu dudus. Don caine ligir. Buine kulit caine telah babak belur. I Kepuh lantas masaut, "Aduh, Goak. Saja keto buka munyin caine. Sabilang tengai ipangangon teka mai, sambilanga masayuban laut ngleslesin kulit icange. Aduh !sing gigis sakitne, adenan suba mati bandingan teken idup."


1.   Napi murdan wacana baduur nane dagingnyane indik punyan kayu sane     tumbuh di tengah tegale tur tegeh?

a.       I KasiapaKepuh                                   

b.      I Kepuh mati baan drowaka                 

c.        I Goak

d.       Taluh Emas

2.   Dicarangne ada kedis goak  matinggah Goak lantas matakon teken I Kepuh I Kepuh karane marasa masawitra teken I Goak, kruna Masawitra artine….

a.       Manyama                                                       

b.       Matimpal

c.       Makluarga                                                     

d.      Mamusuh



3.   Yening rerehang ring soroh entik entikan I Kepuh ngeranjing ring sorohan napi dadosne….

a.       min .                                                             

b.      mnuk/ .

c.       tru .   

d.      wuku .

4.   Tokoh utawi pragina  sane kaceritayang ring cerpene ring ajeng marupa….

a.       Manusa sareng beburon

b.      Punyan kayu sareng manusa

c.       Punyan kayu sareng alas

d.      Beburon sareng punyan kayu kepuh



5.  Sorohan cerpen utawi satua bawak ngeranjing ring kasusastraan….

a.       Bali Aga                                                       

b.       Bali Kuna

c.       Bali Anyar                                                     

d.      Bali purwa



6. Wangun (bentuk) kasusastraan sakadi cerpen kawastanin….

a.       Gancaran (Prosa)                                           

b.       Puisi

c.       Pupuh                                                           

d.       SekarAgung

7.  Alur sane nyaritayang  pamargin carita apaletan ngantos pamuput kawastanin..

a.       Gending                                                                     

b.      Cerpen

c.       Pupuh                                                           

d.      Geguritan

8. Dados jatma nenten dadaos mamunyi….lan masolah sane jele

a.       ks(.                 

b.      sdu.

c.       Ecor;.                                                             

d.      m)l;.

9. Kruna sane during polih wewehan nangin sampun madue arti kawastanin kruna

a.       epol;.                                                 

b.      li\á.

c.       tieron/.                                             

d.      wi l\n/.

10. Kruna lingga gigi  patutne  wewehin antuk seselan….mangda dados

      krunatiron

a.          El                                                                 

b.          Um

c.          Er                                                                 

d.         In

11. Kruna surat yening polih seselan in dados ….

a.       Sirat                                                 

b.      Suratin

c.       Sinurat                                                         

d.      Inurat

12. Adin tiyange maiyegan ngajak timpalne saling jagur kruna lingga jagur polih

     pangiring in dados ….

a.       jguer.                                               

b.      jgur.

c.       jgu(en.                                                         

d.      jgurin/.

13. I Putu ngajak I Made ...jalan kasekolah kruna lingga jalan mangda dados

      Kruna tiron patut kadangin pangater...

a.       m.                                                     

b.       k .

c.       p.                                                                 

d.      pi.



14. Kruna tapak yening polih seselan el dados krunatiron….

a.       t )pk/ .                                                                     

b.       ehlupk/.

c.       t)lpk/.                                             

d.      tupk/.

15. Risampun surup surya sami raris munggah kabanawi.Surup surya lenraosne...

a.    Semengan                                                     

b.   Sanja

c.    Tengai                                                           

d.   Tengah lemeng

16. Iraga dadas jatma Bali sepatutne ngajaegang budaya Baline  Kruna ajegang

       mateges….

a. Jejegang                                                         

b.Surud

c. Lestarian                                                         

d. Abadiang

17.Tetujon iraga masekolah mangda ngamolihang kaweruhan Kruna Kaweruhan

      artosipun….

a.       IlmuPengetahuan                                           

b.      Kawikanan

c.       Kauningan                                                     

d.      Kesaktian

18. I Nuni panggihin titian pianakne sampun  lemet. Kruna panggihin kasorohang Basa....

a.       ASI                                                   

b.      AMA

c.       ASO                                                 

d.       AMI

19. Kangen ipun miragi baos anake punika. Kruna miragi kasorohang basa….

a.       ASI                                       

b.      AMA

c.       ASO                                                 

d.      AMI

20. Basa  Bali sane kanggen ngalusang anak sane patut patut kasinggihang

      kawastanin basa….

a.       AMI                                                   

b.      ASO

c.       ASI                                                   

d.       AMA





21. Sane encen lengkarene ring sor sane patut medagin kruna mireng Yan anutang

     ring sorsinggih basa

a.       Tiang dereng mireng unduke punika

b.      I Bapa sampun mire ngortane punika

c.       Ida dumunan sampun miring ortine

d.      Ia ja suba miring sasukat nganggo alat

22. Titiang mangkin nenten kantun madue ayam, dumun daweg grubuge samian..

a.       òb(.                                                               

b.      mti.

c.       lin.                                                                 

d.      pd)m/.

23. Sane encen lengkara ring sor sane  nganutin  lengkara basa alus  singgih punika….

a.       Biang tiange kari ngajeng

b.      I Nyoman dibi malancaran kasasak

c.       Ratu Pranda sampun lebar

d.      I Putu mablanja di Hardys

24. Yening ngaryanin pupuh sepatut iraga uning ring uger-uger pupuh sane kawastanin....

a.       Geguritan                                                       

b.      Tembang

c.       Padalingsa                                                     

d.      Kakawin

25.Kasusastraan Bali manut kawigunannyane kapah dados kalih  inggih punika

     kasusastraan Bali…. lan ….

a.       Tembang, tutur         

b.      katulis, kabaca

c.       Sasuratan, pitutur                                         

d.      Tembang, gancaran

26. Ring pupuh wenten Uger-uger wanda sajeroning acarik kawastanin….

a.       Guru Wilangan                                 

b.      Guru dingdong

c.       Guru Wisesa                                     

d.      Guru Gatra

27. Padalingsa punika taler kawangun antuk….

a.       Limang guru                                     

b.       Duang guru

c.       Tigang guru                                       

d.      Tigang guru

28. Pupuh Ginanti akeh baris utawi carikipun inggih punika….

a.       Limang carik                                                 

b.      Nem carik

c.       Petang carik                                                   

d.       Pitung carik

29. Sane encen ring sor puniki ngeranjing  padalingsa pupuh Mijil….

a.       4u, 6i, 6o, 10e, 10i, 6i, 6u

b.      4a, 8i, 6a, 8i, 8a

c.       8a, 8i, 8a, 8u, 8a, 4i, 8a

d.      4u, 8u, 6a, 8i, 4u, 8a

30.Baris kapertama pupuh Mijil ngangge labuh suara….

a.       8a                                                                   

b.       4i

c.       4u                                                                   

d.       10i

31. 4a, 8i, 6a, 8i, 8a, pada lingsa ring ajeng ngeranjing ring padalingsa pupuh….

a.       gind .                                               

b.      pucu* .

c.       ginnÓi .                                                         

d.      msÐummã* .

32.Karya sastra sane wangunipun bebas tan kaiket antuk pada lingsa utawi tembang kawastanin….

a.       bbd/.                                                           

b.      t)mã* .

c.       gzÇrn / .                                                       

d.       plwkê.



33. Pupuh sane lumrah ring Bali akehnyane….

a.       11.                                                                   

b.       9.

c.       10.                                                                 

d.      8.

34.Sane encen aran-aran ring sor sane prasida kasorohang ngranjing sekar Agung.

a.       Ginada                                   

b.      Pucung

c.       Ramayana                             

d.      Wargasari

wtugunu*runÓu;.

            wtugunu*runÓu;.

          hlsÓ)lsÐdispu;,

s)grmnÇu;psisi2p;2pu;,

mnusbinÇu;,

hi£u;,

£nÇu;,

h(fkmrinuru;,

a(mcmæu;cpu;,

                   eholi;  :  ÷ medsuw(s



35. Indayang tatasang napi murdan Puisine ring ajeng….

a.    hls /.                                                           

b.   Wtugunu*runÓu;.

c.    m ZÇu;.                                                     

d.   sgrm  ZÓu  ;.

36.Puisi “Watugunung Runtuh” kakawi olih….

a. medsÚr.                             

b. ÷medsuw(s.

c. ÷meds*gÎ.                                   

d. . ÷wyn«s*gÎ.

37.Puisi “Watugunung runtuh” kawangun antuk….paletan

a.       2.                                                           

b.      4.

c.       5.                                                           

d.       6.







38.Ritatkala jagi ngwacen puisi pinih dumun patut resepang  suksman puisi utawi

     daging puisi kawastanin….

a.       wirm.                                     

b.      wt)s¯)\Ðr.

c.       wirg.                                                 

d.      wir[.

39.Rikala ngwacen puisi Bali anyar wenten patpat uger-ugernyane. Wirama

     wantah uger-ugerng wacen ngenenin indik….

a.       Wirasa                                                           

b.      Wates Lengkara

c.       Suara                                                 

d.      Semita

40.Tokoh sane malaksana kaon kawastanin….

a.       Tokoh Protagonis                                         

b.      TokohTritagonis

c.       Tokoh Antagonis                                                       

d.       Tokoh Pembantu



A.    Saurin pitaken ring sorantuk pesaur sane patut !

1.      Indayang tlatarang uger-uger ngwacen puisi Bali anyar!

2.      Indayang sambatang wewangsan pupuh sane ketah ring Bali!



Salin antuk Aksara Bali lan  Aksara Latin lengkarane ring sor puniki !

3.      Ida pinaka saksi ring Pengadilan Negeri Denpasar.

4.      Irika kawentenan awig-awig , mangda genah alas punika asri.

5.     hlesri*blisynŠuewsynÂ)ls*.





KUNCI JAWABAN


1 B 11 C 21 A 31 D
2 B 12 D 22 D 32 B
3 C 13 A 23 C 33 C
4 D 14 C 24 C 34 C
5 C 15 B 25 D 35 B
6 A 16 C 26 A 36 B
7 B 17 A 27 B 37 A
8 A 18 D 28 B 38 D
9 B 19 C 29 A 39 C
10 D 20 C 30 C 40 C






7 comments: